Poskytované služby

• Ubytování na přechodnou dobu -  standardní doba pobytu je 6 měsíců s možností prodloužení smlouvy.  Smlouvy jsou prodlužovány na základě hodnocení pracovníků zařízení ve vztahu k efektivnosti služby a spolupráce uživatelky na řešení situace.  Uživatelce je k dispozici samostatný, uzamykatelný pokoj, ostatní prostory jsou společné (sociální zařízení, kuchyň, společenská místnost, sušárna, zahrada). Uživatelka za pobyt hradí zákonem stanovený poplatek. Pokoje i ostatní prostory jsou vybaveny základním nábytkem a spotřebiči.
  • Poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy – zařízení neposkytuje stravu, ale vytváří podmínky pro přípravu stravy. Uživatelkám je k dispozici společná kuchyně vybavená základními kuchyňskými elektrospotřebiči. Uživatelky mají možnost vypůjčení kuchyňského inventáře a využít v případě potřeby i rad pracovníků, případně požádat o kurz vaření.

• Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí s cílem umožnit uživatelce vyřešit nastalou situaci, která vedla k vyhledání a využití služby azylového domu a pomoci jí i s přidruženými problémy, které musí řešit (např. pomoc s hospodařením s penězi, pomoc při vedení domácnosti (např. vaření) a péčí o děti, doprovod k lékařům, do školských zařízení, na úřady, k soudům (pouze jako psychická podpora), atd.

Další (fakultativní) služby

• Základní sociální poradenství – uživatelkám jsou poskytovány informace, přispívající k řešení jejich nepříznivé situace jako např. nároky na sociální dávky a pomoc s vyplňováním formulářů, apod.

• pomoc uživatelkám v překonání krize (krizová intervence) – pracovníci poskytují v případě potřeby osobní rozhovor s uživatelkou, který má za cíl uklidnit ji a poskytnout prostor pro vyjádření jejích pocitů a emocí

• možnost úschovy cenností (dokumenty, peníze, šperky apod.)

• materiální pomoc – je určená uživatelkám, které se ne vlastní vinou náhle ocitly bez finančních prostředků. V rámci pomoci můžeme zajistit potraviny, hygienické a čistící prostředky a ošacení. Pomoc je posuzována individuálně a s ohledem na efektivnost poskytnuté pomoci tak, aby pomoc nebyla zneužívána

• volnočasové aktivity zaměřené na rozvoj osobnosti, pracovních, kreativních schopností a zájmů