Společně pro Ukrajinu

Diecézní charita České Budějovice je zapojena do pomoci Ukrajině. Přijímáme jak podporu od dárců, tak nabízíme své služby a pomoc v zasažených oblastech i pomoc obyvatelům Ukrajiny zde.
Všechny informace pro Vás pravidelně aktualizujeme.

UA - Чим Вам можемо допомогти

Jak mohu pomoci?

• Finanční pomoc Ukrajincům na jihu Čech
    Finanční dar můžete zaslat na náš sbírkový účet číslo 1000039989/5500 s variabilním symbolem 200
    . Vaším příspěvkem pomůžete Ukrajincům, kteří uprchnou před válkou na jih Čech.

Od 2. března probíhá v celé českobudějovické diecézi každoroční Postní almužna, jejíž výtěžek bude letos věnován na pomoc Ukrajincům u nás.
  • Finanční pomoc lidem na Ukrajině
    Charita Česká republika vyhlásila finanční sbírku na zajištění základních potřeb. Pomoc je realizovaná prostřednictvím Charity Ukrajina.
    Sbírku je možné podpořit bezhotovostní platbou na sbírkový účet. Sbírkový účet má číslo 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 104. Druhou možností je zaslání dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90.
  • Sbírka Charita pro Ukrajinu je rozšířena o tzv. statické kasičky na veřejně dostupných místech. Naše kasičky poznáte podle polepu, který ponese název sbírky Charita pro Ukrajinu a logo Charity Česká republika.
  • MAPA S PŘESNÝM UMÍSTĚNÍM KASIČEK
  • Ubytování
    Přijímáme nabídky ubytování pro Ukrajince. Vyplňte náš FORMULÁŘ.
    Případně nás kontaktujte na e-mail ukrajina2022@dchcb.charita.cz nebo tel.: +420 733 741 405.
  • Materiální pomoc
    • Jihočeský kraj – sbírku materiální pomoci neorganizujeme, vyplňte formulář na webu Jihočeského kraje nebo Nábytkové banky.
    • Plzeňský kraj – s nabídkou pomoci se můžete obrátit na Charitu Sušice (sběrné místo Sušice a Plzeň).

• Potravinová pomoc
  • Dobrovolnictví
    Hledáme dobrovolníky s plynulou znalostí ukrajinštiny.

O možnostech pomoci v jednotlivých regionech se můžete informovat u místních Charit.

Humanitární pracovnice v Charitě Veselíčko:

CHarita Veselíčko Štráchalová Anna anna.strachalova@veselicko.charita.ch +420 731 402 858

Humanitární pracovníci v Charitách

Charita Pracovník E-mail Telefonní číslo
Charita České Budějovice Spudilová Kristina kristina.spudilova@cbudejovice.charita.cz +420 603 560 363
Charita Horažďovice Brůžková Pavla pavla.bruzkova@horazdovice.charita.cz +420 730 551 603
Charita Jindřichův Hradec Petráková Šárka sarka.petrakova@jhradec.charita.cz +420 605 849 877
Charita Kamenice nad Lipou Koubová Jitka Fedrová Ilona reditel@kamenice.charita.cz, ilona.fedrova@kaminice.charita.cz +420 731 402 983 +420 733 755 837
Charita Kaplice Brožík Jiří jiri.brozik@kaplice.charita.cz +420 731 604 506
Charita Pelhřimov Horáková Jana jana.horakova@pelhrimov.charita.cz +420 722 073 059
Charita Pacov Duffková Veronika veronika.duffkova@pacov.charita.cz +420 730 588 951
Charita Písek Hana Bartáková Hrušková        Ivana Vozábalová hana.hruskova@pisek.charita.cz ivana.vozabalova@pisek.charita.cz +420 734 360 974 +420 731 161 073
Charita Strakonice Šímová Markéta ukrajina@strakonice.charita.cz +420 736 787 694
Charita Prachatice Malík Petr petr.malik@vimperk.charita.cz +420 731 604 490
Charita Sušice Krátká Lenka lenka.kratka@susice.charita.cz +420 731 402 920
Charita Tábor Hastrmanová Lucie lucie.hastrmanova@tabor.charita.cz +420 732 485 038
Charita Třeboň  Zavadilová Dana dana.zavadilova@trabon.charita.cz +420 777 566 971
Charita Týn nad Vltavou Dopitová Jitka jitka.dopitova@tyn.charita.cz +420 731 402 991
Charita Veselíčko Štráchalová Anna anna.strachalova@veselicko.charita.cz +420 731 402 858
Charita Vimperk Malík Petr petr.malik@vimperk.charita.cz +420 731 604 490

Potřebuji pomoc/ український

• Poradna pro cizince a migranty
    Kanovnická 18, 370 01 České Budějovice
    e-mail: cizinci@dchcb.charita.cz

Pondělí-pátek 8:00 – 12:00 12:30 –16:00
    Naše Poradna pro cizince a migranty nabízí odborné sociální poradenství - sociální (zejména zaměstnání, pojištění apod.), sociálně-právní, právní a pobytové.
  • Informační linka Poradny pro cizince a migranty
    Naše linka je v provozu o víkendech vždy 7-19 hod, volejte na tel.: +420 732 250 873.
  • Kontaktní a poradenské místo Kanovnická 18, 370 01 České Budějovice

s čím pomůžeme?

- poskytnutí informací - žádosst o vízum, pojištění, zaměstnání v ČR.

- předánáí kontaktu na OAMP a další instituce

- pomos s vyplňováním formulářů

- předání informací o možnostech další pomoci uprchlíkům

- pskytnutí základní potravinové pomoci

- pomoc s hledáním ubytování

pondělí- pátek 10:00-12:00 12:30-17:00
  • Odbor azylové a migrační politiky
    Pražská třída 1257/23 (1. patro), 370 01 České Budějovice
    tel.: +420 732 250 873, +420 603 362 552
    e-mail: cizinci@dchcb.charita.cz

Pracovnice Charity a dobrovolníci Vám mohou poskytnou přímou asistenci při vyplňování žádostí či pomoci v komunikaci s pracovníky.
  • Ubytování a potravinová pomoc
    Rádi také pomůžeme s hledáním ubytování (tel.: +420 734 683 278, e-mail: ukrajina2022@dchcb.charita.cz) a zajištěním potravinové pomoci.
  • Krizová linka
    Pracovníci nonstop krizové linky si s Vámi mohou promluvit o tom, co se děje na Ukrajině. Pokud se necítíte dobře, potřebujete s někým sdílet to, co jste zažil/a či prožíváte, nezůstávejte na to sami, neváhejte kontaktovat naše pracovníky na tel.: +420 734 435 344.

Nejčastější otázky

Přicestoval jsem nově do ČR a nemám tady žádné zázemí, nemám se kde ubytovat a potřebuji asistenci. Co mám dělat?

Kontaktujte pracovnice Poradny pro cizince a migranty na tel. č. +420 734 435 344, které Vám mohou pomoci zprostředkovat informace a tak se zorientovat, dále Vám mohou pomoci zprostředkovat ubytování či přímou pomoc (potraviny, hygienu apod.)

Dále můžete kontaktovat infolinku na čísle+420 974 801 802. Je možné se dostavit do Registračního humanitárního střediska Vyšní Lhoty, adresa: Vyšní Lhoty 243, 739 51, kde vám bude poskytnuta další asistence.

Může za mnou do ČR přijet rodina?

Ano, může. Nutné opětovně přicestovat na základě předložení biometrického pasu, pokud jej nemáte, je nutno se po příjezdu nahlásit na cizinecké policii. Následně možno žádat o speciální dlouhodobé vízum.

Bude mi končit pobytové povolení, co mám dělat?

Pokud platnost vašeho pobytového oprávnění (schengenského víza/sezóního víza/ mimořádného pracovního víza) vyprší za dobu kratší než 14 dnů a nemůžete se kvůli konfliktu vrátit na Ukrajinu, je nutné dostavit se na pracoviště OAMP.

V návaznosti na probíhající konflikt je umožněno zažádat si o speciální druh dlouhodobého víza. Pokud máte platné povolení k zaměstnání, můžete nadále pracovat. V opačném případě je nutné vyřídit si povolení k zaměstnání.

Jak nás můžete kontaktovat

Telefonicky na číslech:

+420  734 435 344

Prostřednictvím e-mailu - cizinci@dchcb.charita.cz

Osobně v Poradně pro cizince a migranty, Diecézní charita České Budějovice, Kanovnická 18, 370 01 České Budějovice

Osobně na Odboru azylové a  migrační politiky, Pražská třída 1257/23, 370 01, České Budějovice

Bylo mi uděleno speciální dlouhodobé vízum, nyní je ale nově udělována dočasná ochrana. Je mezi tím nějaký rozdíl? Mám se dostavit na pracoviště a požádat o udělení dočasné ochrany?

Od úterý 22. března 2022 se občanům Ukrajiny a jejich rodinným příslušníkům, kteří přijíždí z důvodů ozbrojeného konfliktu na Ukrajině, uděluje vízum za účelem dočasné ochrany. Osoby, které již získaly speciální dlouhodobé vízum, budou automaticky převedeni do systému dočasné ochrany. Není tedy potřeba cokolit vyřizovat nebo o dočasnou ochranu žádat, dostanete ji auromaticky a prokážete to původním vízovím štítkem nebo vízovým razítkem, které jste dostali při udělení speciálního dlouhodobého víza.

Nemám finanční prostředky, co mám dělat?

Pokud jste osoubou, která se dostala do ČR, nemáte pobytové oprávnění a nemáte finanční prostředky, požádejte si u úřadu práce ČR o mimořádnou okamžitou pomoc z důvodu vážné újmy na zdraví. Úřad práce ČR ve zrychleném řízení posoudí Vaši žádost a může vám vyplatit finanční prostředky v hotovosti.

Jakou výši mi Úřad práce ČR mže poskytnout u mimořádné okamžité pomoci z důvodu újmiy na zdraví?

Úřad práce ČR poskytne finanční prostředky, dle výše Vašeho věku:

dítě do 6 let věku - 1970 kč

dítě od 6 - 15 let věku - 2420 kč

dítě od 15 - 26 let věku - 2770 kč

osoba starší 26 let - 2490 kč

Kdy mi Úřad práce ČR vyplatí finanční prostředky u mimořádné okamžité pomoci z důvodu újmy na zdraví?

Úřad práce ČR v zrychleném správním řízení posoudí podmínky pro vznik nároku na mimořádnou okamžitou pomoc. Finanční prostředky vám je schopen Úřed práce ČR vyplatit ihned.

Poskytnuté finanční prostředky u mimořádné okamžité pomoci z důvodu újmy na zdraví jsou pro celou moji rodinu?

Ne. Žádost o mimořádnou okamžitou pomoc v rámci jedné rodiny podává každá osoba za sebe ( za děti mladší 18 let podávají žádost rodiče)

Kdy a jak mi Úřad práce ČR vyplatí finanční prostředky?

Co nejdříve a výplata dávky může proběhnout hotovostně, převodem na bankovní účet nebo poštovní poukázkou.

Kde mám žádost podat?

Žádost se podává na nejbližším kontaktním pracovišti Úředu práce ČR, kde se v současné době nacházíte. Seznam kontaktních pracovišt Úřadu práce ČR je k dispozici na úřad práce

Je v České republice i za těchto podmínek možné  pracovat?

Pokud chcete v České republice začít pracovat a nevíte, kde hledat vhodné zaměstnání, můžete se obrátit na Úřad práce ČR, který vám se zprostředkováním zaměstnání pomůže

Získal jsem dočasnou ochranu v České republice. Co to pro mě znamená? Můžu se přestěhovat do jiného státu Evropské Unie a zůstat tam?

Jako osoba s udělenou dočasnou ochranou budete mít možnost pobyvat na území ČR po dobu až 1 roku (s ohledem na účinnost zákona lex Ukrajina však maximálně do 31.března 2023), budete mít přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, ke vzdělánvání, volný přístup na trh práce a nárok na další asistenci, například při ubytování.

Tato práva je však možné využít jen na území ČR. Obecně platí princip, že o dočasnou ochranu je možné požádat v jakékoliv zemi EU (kromě Dánska), výhody plynoucí z tohoto pobytového titulu je pak ale možné čerpat jen v zemi, která dočasnou ochranu udělila. Osoby s udělenou dočasnou ochranou mohou na dobu max. 90 dnů vycestovat do jiné země EU (například za účelem turistiky), nemohou tam, ale čerpat další práva, například pracovat, pokud to tato země svym rozhodnutím nepovolí.

Stejný princip platí i pro situaci, kdy byste chtěl začít žít a pracovat v ČR, ale dočasná ochtrana vám byla udělena jiným státem EU.

Máte v ČR platné dlouhodobé pobytové oprávnění, které lze prodloužit:

V případě nutnosti prodloužení postupujte standardně dle běžných pravidel

Máte platné krátkodobé vízum, dlouhodobé vízum, povolení k dlouhodobému nebo trvalému pobytu v jiném členském státu EU?

V takovém případě dočasnou ochranu v ČR nemůžete získat.

Jsem občan Ukrajiny, přicestoval jsem do ČR a pobývám zde bezvízově nebo na krátkodobé vízum vydané Českou republikou. Co mám dělat, pokud se nemůžu vrátit zpátky na Ukrajinu?

V případě bezvízového styku můžete na území ČR pobývat po dobu 90 dnů.

Pokud jste na území států Schengenského prostoru vstoupil na základě krátkodobého víza nebo jen bez víza a krátkodobé vízum nebo bezvízový styk vám brzy vyprší je nutné se předtím dostavit do některého zKrajských asistenčních center pro pomoc Ukrajine (KACPU), kde si můžete zažádat o dočasnou ochranu. Dočasná ochrana umožňuje volný přístup na trh práce a vstup do veřejného zdravotního pojištění.

Pokud jste ubytování v soukromí, je nutné se zaregistrovat na Policii ČR - na oddělení pobytu cizinců odboru cizinecké policie. V ostatních případech registraci zajistí ubytovatel

Jsem občan Ukrajiny, přicestoval jsem do ČR a nemám platný cestovní doklad. Co mám dělat, pokud se nemůžu vrátit zpátky na Ukrajinu?

Pokud jste schopen/na prokázat svou totožnost ukrajinským občanským průkazem, můžete požádat o dočasnou ochranu. Pokud nemáte žádný doklad totožnosti, kontaktujte prosím za účelem potvrzení vaší státní příslušnosti Velvislanectví Ukrajiny v ČR.

Může o dočasnou ochranu požádat i můj rodinný příslušník, který není občanem Ukrajiny?

Ano, musí se ale jednat o blízké rodinné příslušníky, kteří před 24. únorem 2022 pobývali na Ukrajině. Za blízké rodinné příslušníky jsou považováni manželé/registrovaní partneři, nezletilé nesezdané dítě občana Ukrajiny, rodič nesezdaného nezletilého občana Ukrajiny, a za určitých okolností také jiný závislý příbuzný občana Ukrajiny, za předpokladu, že doloží příbuzenskou vazbu.

Musím si po příjezdu do ČR zařídit zdravotní pojištění?

Pro pobyt v ČR je nutné zdravotní pojištění.

V případě bezvizového pobytu je nutné si sjednat cestovní zdravotní pojištění.

Pokud vám byla udělena dočasná ochrana, jste automaticky zařazeni do systému veřejného zdravotního pojištění. Poté se dostavíte na jakoukoliv pobočku VZP ČR, kde vám bude vydán náhradní průkaz pojištěnce VZP ČR. Průkaz je možné vyřídit i v KACPU

Pokud vám bylo uděleno vízum za účelem strpění podle paragrafu 33 odst. 1 písm. a)zákona č. 326/1999 sb., o pobytu cizinců, do systému veřejného zdravotního pojištění zařazeni nejste a můsíte si zajistit své vlastní pojištění.

Více informací týkajících se zdravotního pojištění a poskytování zdravotních služeb naleznete na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví

Musím někomu oznámit, že jsem přicestoval do ČR?

Ano. Povinností každého cizince, který přijíždí do ČR, je zaregistrovat se na policii ČR. na oddělení pobytu cizinců odboru cizinecké policie (v případě ubytování v hotelech nebo jiných ubytovacích zařízeních tuto povinnost vyřizuje ubytovatel). Doporučujeme se přesvědčit, že to ubytovatel skutečně udělal. Lhůta pro registraci je v současné době prodloužena krizovým opatřebím na 30 dnů.

Musím s sebou brát děti mladší 15 let na registraci na cizinecké policii?

Nemusíte. Podle ústavního paragrafu 93 odstavce1 Zákona o pobytu cizinců 326/1999 Sb. cizinec mladší 15 let nemá povinnost ohlášení místa pobytu. Nemusí se tedy registrovat.

Musím s sebou brát děti mladší 15 let na pracovište OAMP MV?

Nemusíte. Pokud budete pro děti žádat o dočasnou ochranu, postačí, abyste se dostavili na pracoviště s jejich cestovním dokladem nebo rodným listem. nezapomeňte s sebou vzít jejich fotografii pasového formátu

Potřebuji vycestovat z ČR například kvůli pomoci svým blízkým. Bude to mít vliv na platnost přiznané dočasné ochrany?

Vycestováním cizince z území ČR dočasná ochrana nezaniká.

Pokud vám bylo uděleno speciální dlouhodobé vízum s kódem D/VS/U - zvláštní vízum pro občany Ukrajiny, jste automaticky převeden do systému dočasné ochrany. Na toto vízum, přestože je v něm vyznačen počet vstupů "00", je možné cestovat mimo území ČR, ale pouze v rámci schengenského prostoru. Prokážete-li (zakoupenou letenku nebo jízdenku a potvrzením o nezbytnosti cesty), že potřebujete cestovat mimo schengenský prostor, bude vám na pracovišti OAMP  vydán nový štítek s neomezeným počtem vstupů (multiple), abyste se mohl vrátit zpět do ČR.

Pokud vám bylo speciální dlouhodobé vízum vyznačeno razítkem do pasu nebo na hraniční průvodku, a potřebujete vycestovat z ČR do jiného státu EU  nebo mimo schengenský prostor, a toto prokážete zakoupenou letenkou nebo jízdenkou a potvrzením o nezbytnosti cesty, dostavte se na pracovište OAMP k vyznačení vízového štítku s neomezeným počtem vstupů (multiple)

Mám podanou žádost o pobytové oprávnění na zastupitelském úřadu, co mám dělat?

Pokud máte podanou žádost o dlouhodobý pobyt, je možné si řízení dokončit na území ČR. Ve chvíli, kdy bude vaše řízení rozhodnuto, navštivte standardně pracoviště MV OAMP a rozhodnutí si převezmete.

Pokud máte podanou žádost o dlouhodobé vízum, bude možné si toto vízum vyzvednout na určeném zastupitelském úřadě, který bude po dobu uzavření zastupitelských úřadů na Ukrajině k dispozici. Více informací naleznete na stránkách zastupitelského úřadu

Mohou přicestovat Ukrajinci, kteří nemají biometrický pas nebo mají vyčerpaný bezvizový pobyt nebo mají děti, které nemají vyřízený pas?

Nemůžeme garantovat, že bude umožněno překročit vnější hranici EU. Je potřeba si s sebou vzít všechny dostupné dokumenty prokazující jejich totožnost.

Musí prokazovat Ukrajinci cestující do ČR na hraničních přechodech očkování proti covid-19 nebo mít test PCR nebo antigen?

V případě vstupu do ČR byla epidemiologická opatření pro občany Ukrajiny zrušena ochranným opatřením vydaným 24.února 2022

Ukrajinec, který do ČR přicestuje na biometrický pas, nemůže v ČR legálně pracovat. Jak si může zařídit pracovní povolení?

Pokud vám byla udělena dočasná ochrana, mátevolný přístup na trh práce.

Bylo-li vám uděleno vízum za účelem strpění pobytu na území ČR podle pobytového zákona protože nesplňujete podmínky pro udělení dočasné ochrany, musíte požádat o povolení k zaměstnání příslušnou krajskou pobočku Úřadu práce.

Mají příchozí Ukrajinci žádat o azyl?

V této situaci není vstup do azylového řízení optimálním řešením. Rychlejší a efektivnější je požádat o dočasnou ochranu, díky které vám bude umožněn volný přístup na trh práce.

Každý cizinec však má právo o azyl požádat (informace k řízení o udělení mezinárodní ochrany jsou zde, žádost o mezinárodní ochranu se podává zde (pdf, 430kb)).

V případě, že byla na zastupitelském úřadě na Ukrajině podána žádost o pobytové oprávnění a pas byl předán Ministerstvu zahraničních věcí, kde je možné si pas vyzvednout? Mohu přijet bez pasu?

V této záležitosti je nutno kontaktovat Ministerstovo zahraničních věcí

Když dostane ukrajinský občan povolávací rozkaz, zruší se mu např. zaměstnanecká karta, pokud odjede a neplní tedy účel?

Ne, nezruší. Pokud bude pobytové oprávnění stále platné, může se vrátit.

Přijíždím do ČR a mám s sebou domácího mazlíčka. Co je nutné zajistit?

Státní veterinární správa z důvodu výjmečné situace na Ukrajině pro vstup psů, koček, fretek v zájmovém chovu, která doprovází své majitele/jiné osoby na útěku z Ukrajiny, zjednodušila podmínky pro vstup. Vše je možné vyřídit na území ČR.

Více informací je zde(pdf 154kb) formulář jezde(138 kb).

Další důležité informace a odkazy: